Hospitality & Leisure

Lake Hills Suncheon Club House

대지 위치

전라남도 순천시

대지 면적

1,622,940 ㎡

용도

호텔 & 리조트

규모

B1F ~ 1F

건축 면적

7,612 ㎡

연면적

16,311 ㎡

설계 연도

2006 ~ 2007

준공 연도

2007 ~ 2008

The clubhouse is located on a hill in Juam-myeon, Suncheon, Jeollanam-do, 30-minute’s drive from Yeosu Airport and an hour’s drive from Gwangju. The site of the clubhouse overlooks the panoramic scenery of the surrounding mountain ridges. In Suncheon, famous historical temples and numerous traditional Korean-style houses have been well preserved.

We set up a goal to take advantage of the local unique characteristics and to create a structure that reflects the intentions of the client and also the traditional Korean architecture. Our intensions were to interpret tectonic elements of the traditional Korean wooden building, while accommodating the club’s complex function into a wooden structure that expresses the Korean architectural beauty.

We redefined the architectural elements reflecting Korean traditions rather than reproducing or imitating. This was done in a way that reflects the architectural characteristics and spatial aesthetics of the building and focuses on representing the aesthetics, space perception and sentiments(emotions) of general Korean architecture. In particular, we applied modern construction methods as well as structural improvements in order to utilize the long-span space while reproducing the diagonally curved roofs and the wooden structure of Korean architecture.

For siting, we took into consideration the topography of the golf course facing the northwestern direction and placed it in the center of the entire site where excavation and filling could be minimized. Also, as for the orientation of the structure, among locations commanding a fair view of the layered mountain ridges, we chose the one that offers the best view as the central axis and secured a vista of the distant ridges and sunset.

The internal circulation from the canopy at the entrance to the lobby, restaurant and the private dining rooms are re-interpretation of the eaves of traditional Korean roofs. It is a wooden structure with the 14m-long span and 12m-high inverted arch. We pursued the structural beauty of traditional Korean architecture, in which the wooden structure itself serves not only as the structure, but also as the interior finishing material. Spaces using water such as the locker rooms, saunas, and bathing area, were built with concrete. The roof is inclined so that it serves as an eco-friendly rooftop green space. Additionally, external light is brought inside the building through the lifted inclined planes.

Depending on the use of the program, the mass of the building can be largely divided into either wooden mass or concrete mass. The feelings of a box-like solid and simple mass, rendered by the concrete and the soft, elegant and warm feeling of the curved wooden structure, are balanced together while creating a juxtaposed tension.

The construction materials were simplified to stainless steel, wood, stone and glass. Only the characteristics and physical properties of the materials are presented and the patterns and shapes are restrained as much as possible. Granite stone, use in traditional Korean architecture, was mainly used. For the wooden structure, the North American Glulam was manufactured in the United States and processed and prefabricated in Japan before it was imported. As for the metal joint system, the BVD hanger joint structural system developed in Germany was used.

AEnB2UophgmScrf-bYPf8WTsePAaae-cSrSww_tsOR_zop62Oo_enPxvf6XDzHCbWQBcQTFK4bhssiUg_4G-Uhhk89

클럽하우스는 여수공항에서 차로 30분, 광주에서 차로 1시간 거리에 있는 전남 순천 주암면 구릉지에 위치한다. 대지는 주변 산등성이의 전경을 한눈에 내려다볼 수 있다. 순천에는 유명한 역사 사찰과 수많은 전통 한옥들이 잘 보존되어 있다.

지역 고유의 특성을 활용하고 고객의 의도와 한국 전통 건축의 의도를 반영하는 구조를 만들겠다는 목표를 세웠다. 우리는 한국 전통 목조건물의 구조적인 요소를 해석하고 클럽의 복잡한 기능을 한국 건축의 아름다움을 표현하는 목조건물로 만들고자 하였다.

우리는 복제나 모방보다는 한국의 전통을 반영하는 건축적 요소를 재정의했다. 이는 건축의 특성과 공간미학을 반영하고 한국 건축의 미학, 공간지각, 정서(감정)를 표현하는 데 중점을 둔 방식으로 이루어졌다. 특히, 대각선 곡선의 지붕과 한국 건축의 목조건물을 재현하면서 장스팬을 활용하기 위해 현대적 건축공법과 구조개선을 적용하였다.

부지는 북서쪽을 향한 골프장의 지형을 고려해 발굴과 충전을 최소화할 수 있는 전체 부지의 중앙에 배치했다. 또한, 구조의 방향에 대해서는 층층이 쌓인 산이 잘 보이는 곳 중에서 가장 전망이 좋은 곳을 중심축으로 선정하여 멀리 있는 산등성이와 일몰의 전망을 확보하였다.

입구 캐노피에서 로비, 식당, 개인 식당으로 이어지는 내부 순환은 전통 한국 지붕의 처마를 다시 해석한 것이다. 그것은 길이 14m, 높이 12m의 뒤집힌 아치를 가진 목조건물이다. 우리는 목조건축 자체가 구조뿐만 아니라 내부 마감재로도 활용되는 한국 전통건축의 구조적 아름다움을 추구했다. 탈의실, 사우나, 목욕탕 등 물을 사용하는 공간을 콘크리트로 만들었다. 지붕은 친환경적인 옥상녹지 공간 역할을 할 수 있도록 기울어져 있다. 또한, 외부 빛은 들어올려진 경사면을 통해 건물 안으로 들어온다.

프로그램의 사용에 따라 건물의 매스는 크게 나무 매스와 콘크리트 매스로 나눌 수 있다. 콘크리트에 의해 만들어진 상자처럼 단단하고 단순한 매스의 느낌과 구부러진 목조건물의 부드럽고 우아하고 따뜻한 느낌이 균형을 이루며 긴장감을 만들어낸다.

건축 자재는 스테인리스강, 나무, 돌, 유리로 단순화되었다. 재료의 특성과 물리적 특성만 제시되고 패턴과 모양은 최대한 억제된다. 한국의 전통 건축에 사용되는 화강암 돌이 주로 사용되었다. 목조건축의 경우 북미산 글루램은 미국에서 제조되어 일본에서 가공, 조립(prefabricate) 되어 수입되었다. 금속 접합 시스템의 경우, 독일에서 개발된 BVD 행거 접합 구조 시스템이 사용되었다.