Recently Completed, Health&Education

HEIDIHAUS

대지 위치

서울특별시 서초구

대지 면적

1,982.5㎡

용도

체육시설

규모

B6 ~ 4F

건축 면적

983㎡

연면적

11,405 ㎡

설계 연도

2017. 03. ~ 2020. 11

준공 연도

2019. 02 ~ 2020. 11

Heidi House is built upon the in-depth understanding of a healthy progressive lifestyle. The goal was to create a symbolic, comfortable, and elegant building that is practical and aligned with its function while embracing nature.

The client, who experienced the importance of health, used his background in research to create a comprehensive health promotion program that organically combines the latest technology with cutting-edge equipment like VR and AR, and incorporated them into Heidi House through healthcare, wellness, culture, and beauty. The complex facility was planned with the objective of creating a healthy community and promoting the wellbeing of members through the addition of a sports facility, indoor virtual golf range, yoga, and pilates.

Located in Seocho-gu in Seoul, 150m northwest of the site are Mt. Umyeon and Umyeon ecological park, offering fresh air and a pleasant environment. To the south of the site, there is an apartment complex and a massive research facility, and the site itself is situated at the border of the city center.

In order for pedestrians and vehicles coming from the city center to enter without passing through the housing complex, the city road networks were placed on the south side. Pedestrians are permitted to enter naturally along the landscape created by the topography of the sidewalk and are therefore offered the feeling of being transported into nature.

Moreover, the building was placed to the southwest so that the garden with the outdoor swimming pool and spa look out to the north of Mt. Umyeon. They are located on the same level as the community park, bringing the beautiful scenery of nature into the indoor spa. By using the difference in elevation of the original ground, the floor of the spa on the first floor was created to be 5m higher than the road level to secure privacy from the southern city direction. The softly curved façade provides a representative space of Heidi House where members can enjoy active exercise and comfortable rest in the city while embracing the four seasons of nature.

A delicate combination of light gray and white bricks and various types of granite was used carefully on the interior and exterior to give a comfortable and warm feeling to the whole place and to allow light of various levels to pass through. It functions as a physical property suitable for the nature of a cultural space centered on exercise, wellness, relaxation, healing, and facilitates communication with the green nature.

AEnB2UophgmScrf-bYPf8WTsePAaae-cSrSww_tsOR_zop62Oo_enPxvf6XDzHCbWQBcQTFK4bhssiUg_4G-Uhhk89

하이디하우스는 지속 발전 가능한 라이프스타일에 대한 깊은 이해를 바탕으로 탄생하였다. 대지의 지리 및 자연적인 특징을 존중하는 실험적인 디자인 콘셉트의 하이디하우스는, 실용적이면서도 자연과 함께하는 편안하고 우아한 건축물로 거듭나는 것을 목표로 한다.

건강의 중요성을 체험한 건축주의 오랜 고민과 연구를 담아, 하이디하우스에는 VR과 AI 등의 최신 기술을
접목한 헬스케어, 웰니스, 문화공간, 미용에 대한 종합적인 건강 증진 프로그램이 도입된다. 사람들의 진정한
웰빙과 건강한 커뮤니티를 목표로 하는 복합시설로 거듭나기 위해 체육시설, 스크린 골프연습장, 요가와 필라테스 시설에 더불어 스파, 건강식 레스토랑과 카페 그리고 트리트먼트를 위한 공간이 마련되었다.

대지는 서울시 서초구에 위치하며, 북서쪽으로 150m의 가까운 거리에 우면산과 우면산자연생태공원이 있어
맑은 공기와 쾌적한 환경을 느낄 수 있다. 또 남쪽으로는 아파트 단지와 대형 연구시설들이 위치하는, 도심 속 흥미로운 경계에 자리한다.

대지의 남측에 주 출입구를 배치하여 보행자와 차량은 단독주택단지를 거치지 않고 도심 도로망에서
하이디하우스에 바로 접근할 수 있다. 사람들은 자연적인 지형과 조화롭게 구성된 조경 공간을 따라 주 출입구로 진입하며, 그대로 자연 속으로 이입되는 느낌을 받게 된다.

건물을 남서쪽으로 배치하여, 실외수영장과 스파가 있는 마당이 북쪽으로 드넓게 펼쳐진 우면산을 바라보게 하였다. 이들은 공원과 같은 레벨에 위치하여 눈앞의 아름다운 자연을 실내 스파의 내부로 끌어들이는 역할을 한다.

원지반의 고저 차를 이용해 1층 스파의 바닥을 도로 레벨보다 5m 높게 형성하여, 남측 도시 방향으로부터의 프라이버시를 확보하였다.

부드러운 곡면으로 계획된 입면은 자연의 사계절을 풍부하게 받아들이면서, 도심에서의 활발한 운동과 편안한 휴양을 즐길 수 있는 하이디하우스의 대표적인 공간을 제공한다.

밝은 회색 및 흰색의 벽돌과 여러 종류의 화강석이 섬세하게 조합된 재료를 안팎으로 치밀하게 사용하여, 장소 전반에 편안하고 따뜻한 느낌을 부여하고 다양한 성격의 빛이 투과될 수 있도록 하였다. 이는 운동, 웰니스, 힐링, 릴렉싱, 치유를 중심으로 하는 문화공간의 성격에 걸맞은 물성으로 기능하여, 푸르른 자연과의 소통을 원활하게 한다.