Recently Completed, Health&Education

C-Academy

대지 위치

서울특별시 강동구

대지 면적

1,585.90 m2

용도

교육연구시설

규모

B6 ~ 10F

건축 면적

921 m2

연면적

11,669 ㎡

설계 연도

2014. 8. ~ 2015. 10.

준공 연도

2016. 12 ~ 2019. 10

Located in Sangil-dong, Gangdong-gu, Seoul, C-Academy is situated at the intersection of Sangil IC of the 1st Metropolitan Ring Expressway and the road heading to Hanam City, and is nested on the border between residential areas, including large-scale apartment complexes, and commercial areas with various business facilities.

Company C, a comprehensive environmental hygiene and safety company, has launched a training program to foster a skilled workforce responsible for living environment sanitation projects such as food, air, and pest safety. As an educational space made for this purpose, a comprehensive facility was planned near the head office, consisting of a training center and lecture rooms where various on-site simulations can be carried out.

The academy has 6 stories below ground and 10 stories above ground, with a total floor area of 11,669.27 ㎡ (3,530 pyeong), and the functions such as education, accommodation, and office are vertically arranged. From the B5 floor to the 3rd floor, there is a 150 seat auditorium for education, 30 seat lecture and conference rooms, and various types of simulation training centers. In addition, from the 4th to 8th floors above ground, there are sleeping accommodations for trainees, and on the 9th to 10th floors, there are restaurants and a multi-purpose banquet hall.

The huge atrium that covers the center of the building from the 5th basement floor to the 3rd floor allows visitors to experience an open sense of space throughout the building. The atrium allows light to enter all the spaces throughout the building, blurring the boundary between the ground and basement. The harmonious curved yet rectilinear form of the louver and the curved mass of the special aluminum panels interact with the dynamic energy generated at the adjacent highway interchange, creating a building with a strong presence on the busy highway.

As the finishing material, a white metal panel with a special treatment was used to emphasize the clean hygienic image of the company. In addition, the white louvers of the front facade not only emphasize the smooth flow of the mass, but also allow adequate light to enter the interior of the 4th to 8th floors where the accommodation functions are arranged, and play a part in securing privacy from the outside. White metal panels and louvers were used in the front of the exterior to contrast with the surrounding glass facade buildings. Dark-colored stones were used on the north side of the building that faces the surrounding housing complex, in careful consideration of the possible prospect of right infringement due to light reflection.

The white louvers, which stand out when viewed from the road, gently wrap around the resting accommodation programs to maintain adequate light and allow the scenic view to be seen from the inside. This technique blends in the geometric openings of the windows with the curved shape of the building, giving the overall impression of the building as a symbolic streamlined mass.

AEnB2UophgmScrf-bYPf8WTsePAaae-cSrSww_tsOR_zop62Oo_enPxvf6XDzHCbWQBcQTFK4bhssiUg_4G-Uhhk89

서울시 강동구 상일동에 위치한 C-아카데미는 수도권 제1순환 고속도로의 상일IC와 하남시로 향하는 대로의 교차점에 위치하며, 대규모 아파트 단지를 포함한 주거지역과 다양한 업무시설이 있는 상업지역의 경계에 자리하고 있다. 종합환경위생 기업인 C사는 식품·공기·해충·안전 등의 생활환경 위생사업을 책임질 우수한 인력을 양성하기 위해 아카데미 과정을 신설한다. 이에 필요한 교육 공간으로 다양한 현장 시뮬레이션을 시도할 수 있는 교육장, 강의실과 함께 숙박기능을 갖춘 종합시설을 본사 근처에 계획하였다.

아카데미는 1,585.90㎡(약 480평)의 대지 위에 지하 6층~지상 10층, 연면적 11,669.27㎡(3,530평)의 규모를 가지며, 각 층별로 교육과 숙박, 사무의 기능이 수직적으로 배치된다. 지하 5층부터 지상 3층까지는 교육 기능을 담당하는 150명 규모의 대강당, 30인 규모의 강의실 및 회의실, 여러 형태의 시뮬레이션 교육장이 위치한다. 또 지상 4~8층에는 교육생들이 머무는 숙소가 있고, 최상층인 9~10층에는 식당과 다목적 연회장이 자리한다.

지하 5층부터 지상 3층까지 건물 중앙을 아우르는 거대한 아트리움은 건물 전체에서 개방적인 공간감을 경험할 수 있도록 한다. 이에 따라 지하를 포함한 건물 모든 공간에 유입되는 밝은 빛은 지상과 지하의 경계를 모호하게 만들고, 사람들은 전망형 엘리베이터를 타고 층 사이를 자유롭게 이동하면서 내외부의 탁 트인 풍광을 입체적으로 마주하고 복합 교육시설이 줄 수 있는 심리적 답답함을 해소하게 된다.

곡선과 직선이 적절히 어우러지는 루버와 특수 알루미늄 패널 마감의 커브 매스는 인접한 고속도로 인터체인지에서 발생하는 역동적인 에너지와 조화를 이루면서, 빠르게 움직여야 하는 고속도로에서 볼 때도 존재감 있는 건축물로 거듭난다. 외부 마감재로는 기업의 청결하고 깨끗한 느낌을 주기 위해 특수 처리가 되어 있는 금속패널을 사용하였다.

더불어 정면의 흰색 루버는 매스의 매끄러운 흐름을 강조할 뿐 아니라 숙박 기능을 배치한 지상 4~8층 실내로 적정한 빛이 들어오도록 하고, 외부에서의 프라이버시를 확보하는 역할을 한다. 청결함을 강조하는 미래 지향적 벤처기업의 인상을 주기 위해, 정면 외부에 흰색 메탈 재료를 이용하여 주변의 푸른 유리 건물과 대조를 이루도록 하였다. 주거단지와 접한 후면에는 빛 반사로 인한 주거시설의 조망권 침해 등을 고려하여 어두운 색상의 석재를 사용하였다.

도로에서 올려다보았을 때 눈에 들어오는 흰색 루버는 휴게 공간과 숙소 영역을 부드럽게 감싸면서 적정 채광이 유지되도록 하고, 내부에서의 다양한 뷰와 개방감을 유도한다. 이 장치는 창호의 기하학적 오프닝을 보완하여 건물의 전체적 인상을 하나의 상징적인 유선형 매스로 느끼게 한다.