Hospitality & Leisure

Asiana CC Yongin Renovation

대지 위치

경기도 용인시

대지 면적

2,230,679 ㎡

용도

호텔 & 리조트

규모

B1F ~ 1F

건축 면적

6,440 ㎡

연면적

6,346 ㎡

설계 연도

2007

준공 연도

~2008. 02

A club house that had completely worn-out after about 17 years of use was to be renovated for a holistic improvement. The target was to provide members with a new club house that possesses an architectural meaning.

The existing building is one designed as a wooden structure, and in order to preserve the architectural moral, it was to be restored without damaging the architect’s intention. By aiming at overall lighting design, other decorative factors were excluded, thereby emphasizing the spatial and visual beauty of a beautiful structure as much as possible.

The existing restaurant is made of a 2-step structure, and the restaurant tables facing the corridor were mixed with traffic of serving and passage. Designing the tables in the passage side as a booth type while maintaining a 2-step structure was intended to secure a passage and ensure the privacy of visitors. The height of the booth was accordingly designed so that the seating doesn’t shield the view outside the window. The restaurant and lounge gave a space with a sense of openness with wall surfaces, floor finishing materials, and furniture design while maintaining the structure and wooden finishing of the inner ceiling.

AEnB2UophgmScrf-bYPf8WTsePAaae-cSrSww_tsOR_zop62Oo_enPxvf6XDzHCbWQBcQTFK4bhssiUg_4G-Uhhk89

약 17년간 사용하며 전체적으로 노후화된 클럽하우스를 총체적으로 개선하기 위하여 리노베이션을 하게 되었다. 회원들에게 건축적 의미가 있는 새로운 클럽하우스를 제공하는 것이 목표였다.

기존의 건축물은 목구조로 설계된 건축적 의미가 있는 건물이므로 건축가의 의도를 훼손시키지 않고 복원시키려 하였다. 전체적인 조명설계에 주안점을 두어 다른 장식적 요소를 배제하고 아름다운 구조체의 미를 공간적으로, 시각적으로 최대한 강조하였다.

기존의 식당은 2단식 구조로 되어 있는데, 복도와 면해 있는 식당 테이블은 서빙 및 통행의 동선이 혼재되어 있었다. 2단식 구조를 유지하면서, 통로 쪽의 테이블을 부스형식으로 디자인하여, 방문객에게 프라이버시를 주면서, 통로도 확보할 수 있도록 하였다. 부스의 높이는 앉아서 창 밖의 전망이 가려지지 않는 높이로 적정하게 디자인 하였다. 식당과 라운지는 내부 천정의 구조 및 우드 마감을 유지하면서, 벽면과 바닥 마감재 및 가구디자인을 하며 개방감 있는 공간을 부여하였다.