Residential, UrbanDesign

Acrovista

대지 위치

서울시 서초구

대지 면적

22,714 ㎡

용도

주거시설

규모

B6F ~ 37F

건축 면적

8,288 ㎡

연면적

257,968 ㎡

설계 연도

2000 ~ 2004

준공 연도

~ 2004. 06

The project aims to provide a place where rural life can be combined with the surrounding natural environment in a complex urban culture, to maximize the lighting and view of each unit of housing, and to create a visually dynamic and formative form of architecture.

The tower, which was lifted from the square by the establishment of a piloti, creates a fluid exterior space throughout the land. The outer square consists of a series of small gardens of various colors seen in each unit generation to rich drinking forests on a large scale, with planned water spaces connected in a single flow throughout the complex, showing a new appearance over time. Some of the large-scale buildings, landscaping, and hill-shaped land are intended to harmonize with the mountains in the west.

Each main building was composed of three meshes finished in stainless steel, green, and blue in the middle and lower sections, minimizing the pressure on tall buildings. The dynamic façade, which varies with daylight and rich skylight, contrasts with the monotonous development of the surrounding area.

The towers, which emphasize the beauty of the sculpture, are an architectural landmark that tries to restore the disappearing identity of the area by evoking the context of a new city. Mass is a simple, restrained giant tower, and the lobby is a free curve, and these two elements represent ambivalence that allows two aspects of memory are experienced.

AEnB2UophgmScrf-bYPf8WTsePAaae-cSrSww_tsOR_zop62Oo_enPxvf6XDzHCbWQBcQTFK4bhssiUg_4G-Uhhk89

본 프로젝트는 복합적인 도시문화 속에서 주위의 자연환경과 결합하여 전원생활이 가능한 장소를 제공하고, 각 단위 주거의 채광과 전망을 최대한 확보하며, 시각적으로 역동적이고 조형적인 형태의 건축을 창조, 이 일대에 새로운 지역성을 부여하는 것을 목표로 계획되었다.

필로티를 세워 광장으로부터 들어올려 진 타워는 대지 전체에 유동적인 외부공간을 형성한다. 외부 광장은 각 단위 세대에서 보이는 다양한 빛깔의 작은 정원에서부터 거대한 스케일의 풍부한 식수림까지 연속되게 구성하였고, 단지 전체에 걸쳐 계획된 수공간은 하나의 흐름으로 연결되며 시간의 변화에 따라 새로운 모습을 보여줄 것이다. 큰 스케일의 건물 군과 조경, 언덕의 형태로 만들어진 대지의 일부는 서쪽에 있는 산과 조화를 이루기 위한 것이다.

각 주동은 중하부의 스테인리스 스틸, 녹색, 푸른색으로 마감된 3개의 매스를 결합하여 구성함으로써 고층건물이 주는 위압감을 최소화하였다. 일광에 따른 다양한 각과 풍부한 하늘빛에 따라 변화하는 역동적인 파사드는 주변의 단조로운 개발과 대조를 이룬다.

조형미가 강조된 타워들은 건축적 랜드마크로서 새로운 도시의 컨텍스트를 불러일으키며 이 일대에 사라져가는 정체성을 회복시키고자 하는 노력이다. 매스는 단순하고 절제된 거대한 타워이고, 로비는 자유로운 곡선으로 이 두 요소는 기억 속의 두 가지 양상을 경험시켜 주는 양면성을 나타낸다.