Recently Completed, Hospitality & Leisure

Sagewood Golf & Resort, Hongcheon

대지 위치

강원도 홍천군

대지 면적

100,589 ㎡

용도

관광숙박시설, 교육연구시설

규모

B4F ~ 3F

건축 면적

7,619 ㎡

연면적

43,140 ㎡

설계 연도

2013. 11 - 2017. 03

준공 연도

2017. 03 ~ 2019. 05

Located in Hongcheon, Gangwon-do, Sagewood Resort is located at an altitude of 700m above sea level in a pleasant and eco-friendly environment. Along with its connection with a world-class golf course in nature surrounded by beautiful mountains on all sides, it has a total floor area of 43,140.26 ㎡ (about 13,000 pyeong) and consists of a membership exclusive luxury hotel with 128 rooms and a corporate educational facility equipped with various auxiliary programs.

The hotel rooms are composed of 5 floor types uniquely designed to accommodate a variety of client groups, and are equipped with additional facilities such as a restaurant, outdoor and indoor swimming pool, sauna, fitness center, and indoor golf practicing rooms. Educational facilities include a terraced auditorium, cafeteria, banquet room, group discussion room, library, and outdoor amphitheater that can host professional educational activities.

In order to create an eco-friendly complex that harmonizes with the mountains and topography and allows visitors to experience the natural scenery, multiple low-rise terrace-type buildings are finished with a canopy-shaped roof and are delicately placed on the north of the site. It gives the impression that the complex is naturally nested on the ground. In addition, a large landscaping space is secured between the building and the road, blocking vehicle noise and creating visual privacy through the 6m level difference.

The forest-park surrounding the golf course located in the south is connected through the arriving courtyard and the ground level is naturally formed using the sloped topography, and a variety of large educational facilities and parking lots are efficiently planned in the underground space. The auditorium, banquet hall, and cafeteria on the basement 3rd floor interact with the natural outdoor space including an outdoor amphitheater, ponds, lawns and forests, undermining the feeling of being underground.

The spacious and cozy lobby comfortably connects the main entrance and plaza level, where the outdoor swimming pool and restaurant on the first floor are located, with an open elevator and stairs. The lobby, main dining room, swimming pool, and large units use a glulam wood structure to give a feeling of architecture in nature and a secure connection with the existing clubhouse in the complex. For the interior and exterior finishing materials, eco-friendly and naturally textured materials that harmonize with nature were used.

The spacious, square terrace not only allows smooth ventilation throughout the room, but also becomes a place where the visitor can enjoy the beautiful scenery of both south and north sides, the broad view of the golf course and the layered Korean mountain ranges. The large skylight through which the light falls softly connects the indoor swimming pool with the sky, giving the feeling of being afloat, and the use of warm wood provides the sensation of swimming in a secluded forest.

AEnB2UophgmScrf-bYPf8WTsePAaae-cSrSww_tsOR_zop62Oo_enPxvf6XDzHCbWQBcQTFK4bhssiUg_4G-Uhhk89

강원도 홍천에 위치한 세이지우드 홍천은 해발 700m 고지의 쾌적하고 친환경적인 공간에 자리한다. 사방이 아름다운 산으로 둘러싸인 자연 속 월드클래스 골프장과 함께하는 이 건물은 연면적 43,140.26m2(약 1만 3,000평)로 구성된 128객실의 회원 전용 호텔과 다양한 부대시설을 갖춘 연수시설이다.

호텔 객실은 다양한 고객층을 수용할 수 있는 다섯 개의 평형과 개성 있는 디자인으로 구성되며, 이외에 고급 식당, 실외수영장, 실내수영장, 사우나, 피트니스, 골프연습장 등의 부대시설을 갖추고 있다. 연수시설로는 전문적인 교육 활동을 원활히 수용할 수 있는 계단식 대강당, 카페테리아, 연회실, 분임토의실, 라이브러리, 야외 원형극장 등이 마련되어 있다. 효율적인 운영을 위해 주요 부대시설들이 상호 보완적으로 사용되도록 디자인하였다.

산세 및 지형과 조화를 이루고 자연의 풍광을 체험할 수 있는 단지를 조성하기 위해, 여러 동으로 분리된 저층(3층 이하) 테라스형 건축물을 캐노피 형태의 지붕으로 마감하고 섬세하게 북측에 배치하여 단지가 대지 위에 자연스럽게 얹혀 있는 느낌을 주었다. 또한 건축물과 도로 사이에 넓은 조경 공간을 조성한 뒤 6m의 레벨 차이를 이용하여 자동차의 소음을 차단하고 시각적 프라이버시를 확보하였다.

남측에 위치한 골프장을 둘러싼 휴양림을 Arriving Courtyard를 통해 연결하고 경사진 지형을 이용하여 지형의 높이를 자연스럽게 형성하면서, 이로 인해 형성된 지하 공간에 대규모 연수시설 및 지하 주차장을 효율적으로 배치하였다. 지하 3층의 대강당, 연회장, 카페테리아는 야외 원형극장과 연못, 잔디밭과 숲으로 구성된 자연의 외부 공간과 맞닿으면서 소통하게 하여 지하의 느낌을 상쇄했다.

널찍하면서도 아늑한 로비는 주 출입구와 1층의 외부 수영장 및 식당이 위치한 PLAZA를 오픈 엘리베이터와 계단으로 편안하게 연결해준다. 로비, 메인 식당, 수영장, 대형 평형대의 객실들은 디테일의 글루램 목재 구조체를 사용해 숲속의 건축이라는 느낌을 주는 동시에 기존 클럽하우스와의 연계성을 확보하였고, 내외부 마감재 또한 자연스러운 질감의 재료를 사용하였다.

객실에 계획된 정사각형의 넓은 테라스는 실내 전반에 원활한 통풍이 이루어지도록 할 뿐만 아니라 전후면의 아름답게 펼쳐진 자연을 조망할 수 있는 장소가 되며, 사람들은 이곳에서 남쪽으로 트여 있는 골프장과 아름답게 첩첩 쌓인 한국의 고유한 산들의 경치를 즐길 수 있다. 실내수영장은 대형 천창을 통해 은은하게 빛이 떨어지는 하늘과 통하면서 공중에 떠 있는 듯한 공간감을 가지며, 따뜻한 목재로 마감되어 아늑한 숲속에서 수영하는 것 같은 체험을 제공한다.