Hospitality & Leisure

Ananti Penthouse, Seoul

대지 위치

경기도 가평군

대지 면적

150,557 ㎡

용도

호텔 & 리조트

규모

B4F ~ 4F

건축 면적

15,126 ㎡

연면적

45,096 ㎡

설계 연도

2009. 11 ~ 2014. 02

준공 연도

2014. 02 ~ 2016. 03

Ananti Penthouse Seoul proposed a new lifestyle and planned to give customers unexpected experience and unexpectedness even in the sequence of entering the complex as they climbed into the complex, so that the experience at the complex could remain a memory for a long time. Customers enter the forested roadway along the outer road, experience a solid wall, and pass through the gate to reach a flat, wide drop zone space with only overhead sky view. It is cut off from nature except the sky and passes through a calm interior space to reach the hall of a clear glass box at the square level through the elevator. In front of customers' eyes, the mass divided to conform to the forest, sky, and nature, and terrace house villas with less sense of incompatibility with nature will be laid out naturally on the four sides.

As you move along the driveway of the complex, you will encounter a high retaining wall. The finish of the retaining wall consists of an established building member called U-type cement block, and the horizontal lines created by the stacked blocks reinterpret the feeling of the fortress wall in modern architectural vocabulary. In addition, the same material was used to make the interior space continuous with the exterior by using U-shaped cement blocks for every major space where the eyes are stopped or directed even inside the building.

AEnB2UophgmScrf-bYPf8WTsePAaae-cSrSww_tsOR_zop62Oo_enPxvf6XDzHCbWQBcQTFK4bhssiUg_4G-Uhhk89

아난티 펜트하우스 서울은 새로운 라이프스타일을 제안함과 동시에 단지로 올라가면서 진입하는 시퀀스에서도 예상하지 못한 경험과 의외성을 부여하여 단지에서의 경험이 고객들에게 오랫동안 추억으로 남을 수 있도록 계획하였다. 고객들은 외부 도로를 따라 숲으로 둘러싸인 단지 내 도로로 진입하고, 견고한 벽을 경험하면서 게이트를 통과하여 머리 위로 하늘만 보이는 평평하고 넓은 드롭존 공간에 도달하게 된다. 하늘을 제외한 자연과는 단절된 상태로 차분한 분위기의 내부 공간을 거쳐 엘리베이터를 통해 광장 레벨의 투명한 유리박스의 홀에 도달하게 된다. 고객들 시선 앞에 숲과 하늘 그리고 자연에 순응하기 위해 분절된 매스들과 사면에 자연스럽게 얹혀 자연과의 위화감이 적은 테라스 하우스 빌라들이 펼쳐지게 된다.

단지 내 진입로를 따라 이동하다 보면 높은 옹벽을 마주하게 되는데, 옹벽의 마감은 U형 시멘트 블록이라는 기성 건축 부재로 이루어졌고, 쌓아 올려진 블록들이 만들어낸 수평방향의 선명한 라인들은 매우 안정적이고 견고한 성벽의 느낌을 모던한 건축 어휘로 재해석하였다. 또한 동일 재료를 사용하여 건물 내부에서도 시선이 멈추거나 향하는 주요 공간마다 U-형 시멘트 블록을 사용하여 외부와 연속성 있는 인테리어 공간이 되도록 하였다.