Hospitality & Leisure

Ananti Namhae Golf & Spa Resort

대지 위치

경상남도 남해

대지 면적

1,051,106 ㎡

용도

관광숙박시설

규모

B1F ~ 4F

건축 면적

15,126 ㎡

연면적

33,730 ㎡

설계 연도

2003.01 - 2005. 03

준공 연도

2005. 03 ~ 2006. 12

The planned site for the Emerson Pacific Country Club is on the panoramic seaside in namhae-gun, south kyunggi-do. The main point of the master plan is to express the sights and scenery of small islands and the sea to the south and low mountains to the east as architecture.

Its "Site A" has a view of a golf course and the open sea, and the three sides of "Site B" are surrounded by the sea like a small island. What these are will show with the moving path of the clubhouse decides the building arrangement.

The condominium and program of Site A tried switchover in design from existing form of condominium. Same conditioned two bedrooms and bathrooms are planned considering golf player's equal footing instead of planning the master bedroom first and the common reception and kitchen are equipped between two rooms. Like the various colors of ocean waves, the curved zinc surface of the balcony creates various colors and shades with the diffused reflection of light, and gives life to the building.

The condominium in Site B is composed of 23 units that are different from the ones in Site A. The main point of the floor plan is to make an inner garden that opens to the sea as soon as one enters inside. Each room is arranged by considering directions and views. It also allows for a small garden by leaving space between each unit.

The clubhouse can be compared to the flower placed on the backyard as a form to feel the soul of the ground. It shows flexibility for future transformations and various functions, such as a restaurant, sauna, banquette and pro shop. It is designed as an unfolded rectangular shape with the combination of a main corridor and masses that have an independent function.

AEnB2UophgmScrf-bYPf8WTsePAaae-cSrSww_tsOR_zop62Oo_enPxvf6XDzHCbWQBcQTFK4bhssiUg_4G-Uhhk89

컨트리클럽의 계획부지는 경남 남해군의 풍경 좋은 해안반도에 자리한다. 서쪽으로는 작은 섬들과 바다가, 동쪽으로는 나지막한 산들이 펼쳐진 환경에서 이런 풍경과 시야를 건축화하는 것이 마스터플랜의 주안점이었다.

골프장과 열린 바다를 한눈에 조망할 수 있는 사이트A, 삼면이 바다로 둘러싸여 작은 섬과 같은 사이트B, 클럽하우스가 위치할 등선, 이 세 곳이 보여주는 개성있는 환경과 시야가 결국 건물의 배치를 결정짓고 있다.

사이트A의 콘도미니엄과 프로그램은 기존 콘도미니엄 형식에서 디자인적 전환을 시도한 것이다. 마스터룸 중심의 기존 평면계획에서 골퍼들의 동등한 입장을 고려하여 같은 조건을 갖는 2개의 방과 욕실로 계획하고, 그 사이에 공공적인 거실과 주방을 배치하였다. 푸른 파도가 보여주는 다양한 빛깔처럼 입면의 굽이치는 발코니의 징크곡면은 빛의 난반사로 다양한 색상과 음영을 만들어내 건물에 생명력을 부여한다.

사이트B의 콘도는 사이트A의 콘도와는 다른 개별적인 23개의 유닛들로 구성된다. 내부로 진입하자마자 바로 바다를 향해 열려 있는 안뜰을 만드는 것이 평면계획의 핵심이며, 각 실은 향과 조망을 고려해 배치한다. 또한 각각의 유닛 사이에 이격거리를 두어 안뜰과 구분되는 작은 정원을 계획할 수 있도록 하였다.

클럽하우스는 대지의 정신을 느낄 수 있는 형태로 등선의 위치한 꽃으로 비유할 수 있다. 레스토랑, 사우나, 연회실, 프로숍 등 다양한 기능과 추후 변화에 유연하게 대처하기 위해 하나의 중심적인 코리도와 독립된 기능을 가진 매스들을 조합하여 장방형 평면으로 계획하였다.